De Waalse Pijl 2021

Hier plaatsen de schrijvers hun voor en na beschouwingen en kunnen de leden reageren. Leden worden verzocht hier geen topic te openen.
Post Reply
DE WIELERBIZON
Schrijver
Posts: 9
Joined: Tue Oct 20, 2020 3:24 pm

De Waalse Pijl 2021

Post by DE WIELERBIZON »

Intro

Op het moment dat het grote voorjaar zijn einde nadert is er altijd nog de Waalse week. Tussen het geweld van de Amstel Gold Race en La Doyenne is er de Waalse Pijl. Een heerlijke koers die de twee grote klassiekers met elkaar verbindt. De kassei specialisten zijn langzaam wat afgehaakt terwijl de ronderenners en klimgeiten juist vanuit hoogtestages en Spaanse rondes aan komen schuiven. De Waalse Pijl is bij voorbaat een lange zit met een mega knal aan het einde.

Geschiedenis
De wedstrijd gaat zijn 85ste editie tegemoet. In het begin was het een weekend die het deelde met grote broer Luik-Bastenaken-Luik. Eigenlijk was het een soort tweedaagse waar dan de Ardens kampioen uitkwam. Door de jaren heen is het parcours eigenlijk alle kanten opgevlogen. Start en finishplaats waren nooit hetzelfde. Dat maakt het ook lastig om er een identiteit aan te geven. Pas vanaf 1985 is er de finish bovenop de Muur van Hoei. Een meedogenloze helling waar je duizend doden sterft en dan nog een paar. De echte puncher met de beste timing wint hier. Op de muur zijn de winnaars dan ook stuk voor stuk grootheden op de fiets en met een verschroeiende versnelling. De eerste die op de muur won was Claude Criquielion . Later had je de Italiaanse meester Moreno Argentin en de nog altijd fietsende opa Davide Rebellin. Zelfs de man uit Texas die de Tour de France domineerde kwam hier winnen. De laatste jaren is het Alaphilippe die hier patent op lijkt te hebben. Toch is er voorlopig maar 1 renner die de titel Mr Waalse Pijl mag dragen. De onverslaanbare Alejandro Valverde heeft het opsprinten van de Mur van Huy tot een kunstvorm verheven. Al vijf keer was hij heer en meester op de helling. Het is een wedstrijd die altijd de wereldtop ontvangt en daarom alleen maar de allergrootste op de ranglijst heeft staan.

Winnaar laatste tien edities
2020 - Marc Hirschi
2019 - Julian Alaphilippe
2018 - Julian Alaphilippe
2017 - Alejandro Valverde
2016 - Alejandro Valverde
2015 - Alejandro Valverde
2014 - Alejandro Valverde
2013 - Daniel Moreno
2012 - Joachim Rodriguez
2011 - Phlippe Gilbert

Parcours
De Waalse Pijl heeft een lange slinger als aanloop waarna er pas echt gekoerst wordt op het circuit. De eerste 115 kilometer is nooit vlak maar heeft maar 1 klim erin van naam. De Cote d'Ivoir . Waarschijnlijk gaat er een groep op pad die voor de reclame rijden. De ploegen met kanshebbers zullen controle willen houden. Eenmaal op het circuit krijgen ze bijna gelijk aan de Muur van Huy met daar vlak achter de Côte d'Ereffe. Een klimmetje van 2,1 kilometer a 5% gemiddeld. Naar een duik de vallei in mogen ze gelijk tegen de beboste heuvel van de Chemin de Gueuses opknallen. Een steil stuk onderin die naar de top toe afvlakt. Het is een vervanger van de Cherave en ligt een stuk verder van Huy af. Dit maakt dat de adempauze net iets langer is alvorens alle registers open moeten in de eindklim. Het circuit doen ze 2,5 keer. Telkens wel met alle drie de klimmen. De laatste ronde duiken ze nog 1 keer Huy in. Daar is de Muur van Hoei uitgelegd als een rode loper voor de winnaar en een spijkermat voor de verslagenen. Hij heeft een gemiddelde van 9,6%. Is maar 1,3 kilometer lang. Wat zeuren ze nu zou je jezelf af kunnen vragen. In de eerste 400 meter zullen de knechten vol tegen een relatief gemakkelijk stuk opknallen. Daarna is het 400meter tegen 11%. Hier vallen slachtoffers. Dan is er die piek van 17% waar aderen knappen en moeders worden geroepen. Voor is het allang op de wagen en zijn er nog maar een handvol punchers in de frontlinie. De komende 300 meter is 14% gemiddeld waar vermoedelijk de beslissing is. Met het zuur achter de verstandskiezen kan de winnaar met alle moeite zijn handen doen reiken.
De Waalse Pijl is een koers die je de hele dag aanzet maar waar je de was doet, de hond kamt of de tuin aanharkt. Pas in het laatste uur ga je zitten waarbij die laatste 10 minuten het puntje van je stoel compleet verslijten. Zelf zie ik het als een Gompie ijsje. Je weet de hele tijd dat er een kauwgombal in zit, maar als het moment er is dan is het 1 bal extase!

Image

Deelnemers
Elke ploeg heeft maar 1 soort renner nodig en dat is degene die met een maximale zuurgraad de hoogste wattages kan blijven trappen binnen een paar minuten. Anaerobe supermannen wel te verstaan.
Deceuninck- Quick Step heeft de te kloppen man in dit werk. Alaphilippe won twee keer en is een meester in dit werk. Ik ben benieuwd wie hem kan kloppen. Mauri Vansevenant zal naast hem staan als jonge hinde in de wei.

Bij Lotto-Soudal hebben ze Wellens die dit zou kunnen maar wellicht nog meer Gilbert. In zijn topjaren een garantie voor dit soort aankomsten. Maar is hij al fit genoeg en heeft hij nog genoeg kruit?

Bike Exchange zal hopen op Matthews al denk ik dat hij voor de ereplaatsen moet gaan. Chaves is in vorm en heeft een kneiter harde demarrage. Bij hem denk ik dat de explosie volhouden lastig is. Michael Woods zal voor Israël Start-Up Nation alles geven. Hij zou dit moeten aankunnen. Hij is wel pas nog gevallen in Baskenland. Is hij voldoende herstelt?

Cofidis heeft Guillaume Martin als kopman waar ik toch hoop dat ze ook Laporte meenemen.

Bij Movistar zullen ze de baan vrij maken voor El Imbatido. De man van de muur zal echt wel de zesde winst willen pakken. En hij is bijzonder goed dit jaar. Maar toch zal hij denk ik tekort schieten tegen de jonkies In de Amstel Gold Race liet hij een meesterlijke sprint zien achter de drie kemphanen. Zijn ploeg is meestal te slecht om hem echt te ondersteunen.

Groupama heeft met Molard, Madouas en zeker Gaudu de Franse hoop in handen. Goede renners die nog veel zullen laten zien. En wie weet wel vandaag. Mollema zal voor zijn ploeg de kar moeten trekken. What's in the name? Trek- Segafredo hoopt op de kracht van het Mollemalen. En Bauke kan er verschroeiend hard mee fietsen. Vaak kan hij op een steile klim als dit vooral aanhaken maar accelereren wat minder.

UAE heeft met Hirschi de titelverdediger in de ploeg. Pogacar is de superheld van dienst en Formolo is een perfecte derde man voor de taak. Zelf denk ik dat Hirschi het niet gaat doen. Vorig jaar was de Waalse pijl na de Tour waar hij in topvorm uitkwam met de ideale supercompensatie. Nu zit hij in een nieuwe ploeg en kan hij ook niet meer verrassen. Iedereen kent de dorpsgenoot van Fabian. Bij Pogacar kan je natuurlijk alles verwachten al is zo steil en hard misschien niet helemaal waar hij het van moet hebben.

Astana zal hopen op de vormpiek die Fuglsang toch een keer moet krijgen. Al hoopt hij zelf denk ik wel op de Giro. Lutsenko is een lepe fietser die net als Aranburu met voorsprong zou moeten beginnen aan de klim.

Bij Bora kan je denken aan Kamna, Schachmann en Kelderman. Drie geweldige coureurs die alledrie winnaars zijn. Maar is het genoeg voor de eerste plek? Schachmann liet op de Geulhemmerberg al wel splijtende versnellingen zien. Cosnefroy en Jungels gaan voor AG2R aan de bak. Of gaat Paret- Peintre mooie dingen doen? Bob Jungels zal na zijn val of niet eens starten of zwaar gehavend.

Ineos heeft altijd een bak vol kanshebbers. Carapaz gaat richting zijn topvorm, Pidcock heeft al zo lang goed vorm en lijkt de grote lijn van veldrijders te volgen. Kwiatkowski is een zekerheid om op te rekenen Adam Yates kan dit werk op een goede dag keihard afmaken, en Geoghan Hart is gewoon de giro winnaar maar compleet uit vorm. Al met al leuk groepje wielertoeristen om erbij te hebben.

Poels start voor Bahrain waar Teuns de meest logische kandidaat voor een top tien plek zou zijn. Eventueel zou Jack Haig iets kunnen. Fabio Aru en Sergio Henao zijn er voor Qhubeka ASSOS. Beide waren ooit heel goed. Maar dat lijkt al zo lang geleden.

Andere namen die je zou kunnen verwachten zijn Uran en Higuita voor EF Education of Barguil die zich van klimmertje om te lijken scholen in klassieker liefhebber.

Al met al genoeg buskruit voor een oerknal op de Mur van Huy!


TEAM JUMBO VISMA

Tijdens de AGR was Van Aert de man voor de ploeg en zoals je weet meer dan terecht. Met een millimeter verschil won hij de sprint. Wout gaat zijn verdiende pauze houden om weer op te laden en een beetje vader te mogen voelen. Dat betekent natuurlijk niet dat we ook stoppen met winnen. Want als er 1 ploeg is die een geduchte tegenstander voor de wereldkampioen in huis heeft dan is het TJV. Met Primoz Roglic is er 1 van de grootste wielrenners van dit moment aan boord. Hij zit ongedwongen en ontspannen op de fiets. De vorm stoomt uit zijn oren en dus zal de ploeg op zeker de Primoz kaart uitspelen. Alaphilippe lijkt over zijn eerste piek van dit jaar heen te zijn en daar moet je van profiteren. Stel nou dat Roglic weer pech heeft zouden ze nog mogen hopen op Vingegaard. Wat een klasbak is dat en een verassing mag je nooit uitsluiten. De rest van het team zal volle bak moeten werken voor de kopmannen. Onder leiding van de inmiddels gepromoveerde wegkapitein Robert Gesink moet dat geen probleem worden. De ervaren klimmer is al lang Weg generaal van de TJV formatie!
Ze zullen tot aan de voet van de muur sowieso Roglic perfect af willen zetten. Vanaf daar is het Slovenië boven.


TEAM JUMBO VISMA:

Robert Gesink
Lennard Hofstede
Christoph Pfingsten
Paul Martens
Primoz Roglic
Sam Oomen
Jonas Vingegaard


Sterrenverdeling:

***** Alaphilippe , Roglic
**** Schachmann, Pidcock, Valverde, Pogacar
*** Fuglsang, Hirschi Carapaz, Gilbert
** Kelderman, Gaudu,Martin, Matthews
* Wellens, Vansevenant, Vingegaard
Post Reply