E3 Saxo Bank Classic 2021

Hier plaatsen de schrijvers hun voor en na beschouwingen en kunnen de leden reageren. Leden worden verzocht hier geen topic te openen.
Post Reply
Patrick
Schrijver
Posts: 11
Joined: Tue Nov 24, 2020 3:28 pm

E3 Saxo Bank Classic 2021

Post by Patrick »

Voorbeschouwing E3 Saxo Bank Classic

Door: Patrick Brok

Kasseispecialisten opgelet! Er is groen licht; de E3 Saxo Bank Classic gaat – na een jaar afwezigheid- door. Ook in België blijft het coronavirus veel tongen los maken. Maar dat geldt ook voor de koers in Vlaanderen. Zonder publiek langs de Vlaamse wegen, maar mét een meer dan aantrekkelijk deelnemersveld in de Mini-Ronde van Vlaanderen. Start en finish is in Harelbeke in de E3-Prijs, zoals de koers in de volksmond wordt genoemd. Een vooruitblik namens Team Jumbo-Visma Supporters.

Geschiedenis
De E3-Prijs staat sinds 1958 op de wielerkalender. Ik hoor je denken ‘waarom de naam E3?’ Nou, de wedstrijd is vernoemd naar de snelweg tussen Harelbeke en Antwerpen (E3, tegenwoordig A14-E17). Op de lijst van winnaars prijken voornamelijk Belgen. Tom Boonen is met 5 overwinningen ‘Mister E3’, maar ook Fabian Cancellara kon er wat van met 3 zeges.

Vorig jaar werd de E3-Prijs niet verreden vanwege de coronacrisis. Daarom blijft Zdenek Stybar voorlopig de laatste winnaar. De Tsjech versloeg Wout van Aert, Greg van Avermaet en Alberto Bettiol. Van Aert kwam een fietslengte te kort. Hoe anders zou een sprint anno 2021 er uit zien tussen deze vier.

Image

Laatste winnaars
2019 Zdenek Stybar
2018 Niki Terpstra
2017 Greg van Avermaet
2016 Michal Kwiatkowski
2015 Geraint Thomas
2014 Peter Sagan
2013 Fabian Cancellara
2012 Tom Boonen
2011 Fabian Cancellara
2010 Fabian Cancellara

Parcours
Image
Het parcours van de E3 Saxo Bank Classic wijzigt regelmatig. Zo ook dit jaar. De Oude Kruisberg en de Eikenberg zijn in 2021 opgenomen in het parcours. In totaal krijgen de renners liefst 17 hellingen en 10 kasseistroken voor hun kiezen. Op 80 kilometer van de finish ontbrandt meestal de koers bij het duo Kortekeer en Taaienberg. Vervolgens volgen de Berg Ter Stene, Boigneberg, Eikenberg, Stationberg en de kasseien van de Steenbeekdries in rap tempo op.

Als de benen al aardig naar de klote zijn met al dat geweld in de Vlaamse Ardennen, moeten de échte scherprechters nog komen. Met nog 50 kilometer tot de finish wordt het kaf nog verder van het koren gescheiden op de Kapelberg, Paterberg, Oude Kwaremont en de Karnemelkbeekstraat. Op de top van deze E3-col is er nog 30 kilometer te fietsen.

Als enige obstakels naar de finish in Harelbeke liggen dan nog de kasseien van de Varentstraat en de Tiegemberg. De winnaar van de dag is zeker geen pannenkoek en gaat met goed vertrouwen naar de Ronde van Vlaanderen toe!

Deelnemers
De E3 Saxo Bank Classic is traditioneel één van de belangrijkste wedstrijden voor dé Vlaamse koers van het jaar. Alle kanshebbers voor Vlaanderens Mooiste geven ook in Harelbeke acte de presence. Krijgen we weer een duel Van Aert – Van der Poel?

Mathieu van der Poel stelde in Milaan-Sanremo lichtelijk teleur. Hij miste op het einde nét wat extra’s om op het podium te komen. VDP is uiteraard het speerpunt voor Alpecin-Fenix, ook al maakt hij in de E3 zijn debuut. Met twee indrukwekkende overwinningen in de Tirreno, in de Strade Bianche en ook nog een etappe in de UAE Tour kent hij al een succesvol 2021.

Bij Deceuninck-QuickStep lopen ze na de zege van Bennett in Brugge-De Panne de polonaise. De Wolfpack wil ook in en om Harelbeke vlammen. Met Asgreen, Lampaert, Senechal, Ballerini en ex-winnaar Stybar hebben ze genoeg ijzers in het vuur. Ze hebben geen absolute kopman, omdat Alaphilippe deze koers links laat liggen. Ballerini won vorige maand nog de Omloop.

Trek-Segafredo gaat ook vol vertrouwen richting de Vlaamse (semi)klassiekers. Na de slimme en sterke overwinning van Stuyven in het eerste monument van het jaar is de druk van de ketel. Met Stuyven en Pedersen heeft de ploeg twee speerpunten. De ex-wereldkampioen kwam juichend over de streep in Kuurne-Brussel-Kuurne. Trek kan met mannen als Simmons, Theuns en Liepins de koers ook vroeg hard maken.

Als je het over Milaan-Sanremo hebt, dan moet je Kragh Andersen ook zeker noemen. Mede dankzij de sterke Deen kon Stuyven vooruitblijven. De kopman van DSM was leeg en werd teruggepakt. In de E3-Prijs kan hij revanche nemen. Samen met zijn ploegmaten Benoot en Eekhoff moeten ze tot diep in de finale mee kunnen gaan en wie weet…winst?

Het olijke duo van AG2R-Citroen Van Avermaet en Naesen wil ook weer eens een serieuze gooi doen naar de overwinning. Beide Belgen snakken naar een goed resultaat en moeten het ook hebben van een harde koers. Van Avermaet, aan de vooravond van zijn 13e E3-Prijs, won hier in 2017. In 2019, 2018 én in 2008(!) haalde hij in deze semiklassieker ook het podium.

Bettiol heeft nog duidelijk niet de vorm te pakken. In Italië kon hij zowel in de Strade Bianche, Tirreno als Milaan-Sanremo niet imponeren. Misschien zijn de Vlaamse wegen en klimmetjes precies wat hij weer nodig heeft: in 2019 won hij immers de Ronde van Vlaanderen. Oudgediende Langeveld begint net als Van Avermaet en Terpstra aan zijn 13e E3.

Bij Lotto Soudal wordt gerekend op Gilbert en Degenkolb. UAE hoopt dat Trentin en Kristoff samen tot wat dieper in de finale mee kunnen spelen. Vaak als je er even niet meer op rekent, slaan ze ineens toe. Matthews wordt uitgespeeld bij BikeExchange en hoopt zich in vorm te rijden voor de komende klassiekers.

Pidcock moet ook zeker genoemd worden bij de kandidaten voor vandaag. De Brit maakte de afgelopen maand al indruk met een podiumplek in Kuurne-Brussel-Kuurne, een top-5 klassering in de Strade Bianche en reed sterk op de Poggio. Gaat Pidcock ook hier verrassen? Ploegmaat Van Baarle moet deze kasseienkoers ook goed aankunnen.

Verder nog wat interessante namen waar je altijd op moet letten in de voorjaarskoersen. Politt (BORA), Colbrelli (Bahrain), Vanmarcke (Israel), Garcia Cortina (Movistar), Küng/Geniets (FDJ), Terpstra/Turgis (Total Direct Energie), Gogl (Qhubeka), Vliegen (Wanty) en Narvaez (INEOS).

Team Jumbo-Visma
Twee jaar geleden was Wout van Aert dicht bij de winst in de E3-Prijs. Hij miste de explosiviteit, maar het mag ook gezegd worden dat QuickStep het slim speelde met twee mannen. Van Aert is sindsdien op de weg gegroeid tot alleskunner en één van de beste renners ter wereld. Uiteraard is Wout weer kopman voor Jumbo-Visma.

Tijdens zijn eerste wedstrijd op de Vlaamse kasseien wil de Belg absoluut vlammen. Pakken wat je pakken kunt, met de dreigende afgelastingen. Hij werd derde in Milaan, won 2 etappes in de Tirreno én behaalde een tweede plek in het eindklassement. En in zijn eerste koers van het jaar, de Strade Bianche, miste hij mogelijk toch wat wedstrijdritme. Met een vierde plek finishte hij voor het eerst naast het podium.

Het is handig als hij tot de laatste reeks klimmetjes nog 1 of 2 ploegmaten bij zich kan hebben. Vooral als andere ploegen op tijd aanvallend gaan koersen kan het prettig zijn om niet alles zelf op te hoeven lossen. Hoe je het went of keert, er zal naar de eeuwige rivalen uit het veld gekeken worden.

Met Dekker, Eenkhoorn, Roosen, Affini, Van Hooydonck en Wynants moet het met de ploeg wel goed zitten. Met name Roosen liet in Italië zich van zijn beste kant zien. Eenkhoorn deed zijn best om Dekker in De Panne goed te posteren, maar de sprinter kon het niet afmaken. Hij kwam van achter te zitten en deed niet mee om de zege. Wat wil je ook in je eerste Vlaamse koers voor je ploeg. Affini, Wynants en Van Hooydonck moeten zorgen dat hun kopman in het eerste deel van de wedstrijd uit de problemen blijft. Dat is de hardrijders wel toe te vertrouwen.

Image

Selectie
Edoardo Affini
David Dekker
Pascal Eenkhoorn
Timo Roosen
Wout van Aert
Nathan van Hooydonck
Maarten Wynants

Sterrenverdeling

5 sterren: Van Aert, van der Poel
4 sterren: Stuyven, Kragh Andersen, Ballerini
3 sterren: Lampaert, Pedersen, Pidcock
2 sterren: Matthews, Senechal, Politt, Van Avermaet
1 ster: Stybar, Bettiol, Naesen, Trentin, Kristoff, Degenkolb

De E3 Saxo Bank Classic is te volgen via Sporza (13.30 uur), Eurosport 2 (15.00 uur) en de GCN app. Ook doen wij namens TJV Supporters weer twitterverslag.
Post Reply