Omloop Het Neuwsblad 2021

Hier plaatsen de schrijvers hun voor en na beschouwingen en kunnen de leden reageren. Leden worden verzocht hier geen topic te openen.
Post Reply
DE WIELERBIZON
Schrijver
Posts: 11
Joined: Tue Oct 20, 2020 3:24 pm

Omloop Het Neuwsblad 2021

Post by DE WIELERBIZON »

Omloop Het Nieuwsblad 2021

Door: Carlos WIELERBIZON Pardo

Al geruime tijd was her aftellen naar de Omloop. Overal in de wereld zijn de wedstrijden al van start gegaan. Maar in België is dat allemaal maar kruimelwerk. Het wielerseizoen mag pas naam hebben als de Omloop is geweest. Vlaanderen komt langzaam uit zijn winterslaap om zich klaar te stomen voor het openingsweekend.

GESCHIEDENIS:

Nog voor de laatste kanonslagen de tweede wereldoorlog hadden beëindigd was er de Omloop van Vlaanderen. Een pittige tocht door het ruige landschap van Vlaanderen. Laten we zeggen dat het een soort ronde was. En laat die er nou al zijn geweest. Dus al snel was er de omdoping naar de Omloop Het Volk. Dit is ook wel de naam die bij de meeste mensen bekend is. Het Volk was de krant die tegengas wilde bieden tegen Het Nieuwsblad. Eerlijk gezegd geven ruziënde kranten de ideale fundering voor geweldige koersen. Jarenlang was de koers een rit van en naar Gent toe. Hier was er de finish bij het bekende Kuipke. Het is voor iedereen de eerste echte test. Een krachtmeting voordat het grote klassieker werk moet beginnen. Een koers waar de meesterknechten hun kans mogen pakken. Het is een soort kleine communie ten opzichte van de Hoogmis. In 2009 werd de naam veranderd naar Omloop Het Nieuwsblad.

PARCOURS:

De Omloop zal vooral in het tweede gedeelte interessant worden. Hier zullen de heuvels op hoog tempo worden afgewisseld met kasseienstroken. De Kattenberg met de Holleweg en de Haaghoek met de Leberg zijn twee combinaties om het peloton wakker te schudden. De Langekasseiweg de Paddestraat zal de weg aangeven richting de Valkenberg, De laatste 55 kilometer is het Finale fietsen voor gevorderden. De Wolvenberg geeft het startschot . Dan weer de Holleweg, Karel Martelstraat,Jagerij,Molenberg en terug naar Haaghoek-Leberg combo. Vanuit daar doemt de RVV klassieker de Berendries op. Hier is al lang bekend wie de sterkste zijn en wie er voor de winst gaan knokken. Op 17 kilometer van de streep zal de vorentscheidung plaats vinden. De Muur van Geraardsbergen zal genadeloos zijn voor degene met pap in de benen. Vijf kilometer verder is de pittige Bosberg het laatste obstakel alvorens de finishlijn wordt bereikt in Ninove.

Image

DEELNEMERS:

Trek - Segafredo: De winnaar van 2020 Jasper Stuyven zal zijn titel willen verdedigen. Zonder wedstrijd kilometers in de benen wordt het een lastig karwei. Met Edward Theuns en Mads Perdersen hebben ze twee andere klasbakken aan het vertrek.

Deceuninck - Quick Step: De wereldkampioen is van plan zijn trui goed te tonen dit jaar. Vorig jaar maakte hij kennis met de kasseinen wat absoluut naar meer ruikt. Hij zal hier dan ook een grote kans maken op de winst. Of zal Ballerini zijn vormpeil door trekken tot over de kapelmuur? Stybar,Asgreen,Lampaert en Senechal zouden zomaar hun kans mogen gaan.

Lotto-Soudal: Tim Wellens heeft al laten zien in bloedvorm te zijn en een geluk voor hem is dat we nog steeds in Februari leven. Als kampioen van de nawinter moet hij het kunnen. Een andere grootheid is Phillipe Gilbert. Alles wat er te winnen valt heeft hij al gewonnen. Maar is hij al op de vormpeil die nodig is?

AG2R Citroën: Greg V Avermaet zal een groots jaar willen maken. Met de hulp van Oliver Naesen zal dat best eens kunnen gaan lukken.Na zijn tijd bij CCC zal hij gebrand zijn op succes. Het Team heeft zijn ronde karakter laten varen en omarmt het klassiekerwerk.

ASTANA: Bijna altijd komen ze met top namen aan zetten. Toch betwijfel ik of ze vooraan mee zullen spelen. Eventueel kan Felline meekomen of is Aranburu de nieuwe Juan Antonio Flecha?

Bahrain- Victorious: Normaal gesproken zal Cobrelli ergens tussen de kasseien en heuvels af moeten haken maar is de koers niet hard genoeg wil je hem niet mee tot aan de meet. Dylan Teuns daarentegen kan je eerder verwachten in de frontlinie.

Bora- Hansgrohe: Met Postlberger en Pollit hebben ze twee hardrijders die gas kunnen geven. Voor ons is de opstelling van Ide Schelling erg leuk. Onze landgenoot blijft verbazen binnen zijn mogelijkheden.

COFIDIS: Laporte is de man in vorm die duidelijk meer kan dan alleen afspringen.

EF Education: Drie Nederlanders aan de start waar Langeveld jarenlang een doel heeft gemaakt van de omloop. Maar kan hij het nog?

INEOS-Grenadiers: Bij deze sterrenformatie ben ik op deze dag benieuwd naar Thomas Pidcock. Met de modder nog achter de oren mag hij direct aan de bak. Hij zou het aan moeten kunnen maar zoveel achter elkaar kan best even opspelen.

Israel Start-Up Nation: Een ploeg die flink heeft aangekocht dit jaar. Waar ze gekscherend als seniorenploeg worden omschreven was het Michael Woods die een visitekaartje afgaf in Frankrijk. Vandaag rekenen ze op Sep Vanmarcke. Een echte flandrien die vaak podium rijdt maar eigenlijk bar weinig eerste plaatsen.

MOVISTAR: Veel jonge renners worden ingezet door de blauwe armada. Met Johan Jacobs hebben ze een echte klassieker liefhebber. Een andere troef is de nieuwe aanwinst Garcia Cortina. De ploeg zal maar al te graag het mindere jaar van 2021 willen doen vergeten.

TEAM BIKEEXCHANGE: Een nieuwe naam maar niet minder goed. Het oude Michelton zal willen verassen. Juul-Jensen en Durbridge zijn zeker niet kansloos. En wat dachten we van Amund Grøndahl Jansen. Die heeft toch aardig kunnen afkijken .

TEAM DSM: Nog een nieuwe naam met vertrouwde kwaliteit. Vorig jaar waren ze wellicht de grootste verassing als collectief. Met Benoot, Kragh Andersen en Pedersen hebben ze een aantal stoomtreinen in dienst. Daarnaast is er het debuut van Romain Bardet, De Franse hoop ontloopt zijn land met zijn verwachtingspatroon om zichzelf terug te vinden. En welke plek is dan beter dan de Bosberg.

Voor de rest kan je nog kijken naar Kristoff en Trentin voor UAE-TEAM EMIRATES . Wie weet verrast er iemand van de kleinere ploegen. Hoever is Niki Terpstra?

Al met al is er een grote groep die aansprak zal maken op de glorie.


TEAM JUMBO VISMA:

Met Olav Kooij kunnen ze geen versere debutant hebben. Vervroegd overgehaald van de Academy. Gelijk mag hij aan de bak. Of hij het grote werk al aankan mag je misschien niet verwachten. Zijn sprint is subliem maar het parcours zal te heftig zijn. Eduardo Affini is een andere debutant. Een mooi talent waar we nog erg van gaan genieten. Nathan van Hooydonck is degene binnen de ploeg die wel eens mooie dingen kan laten zien.Vorig jaar was hij al 26ste in een ijzersterk veld. Zijn ome Hedwig zal als ras Flandrien de nodige tips hebben gegeven. Of onze jongens de hoofdrollen in gaan vullen betwijfel ik maar laten we hopen op grandioze strijd van onze jonkies.


TEAM TJV:

Olav Kooij
Eduardo Affini
Pascal Eenkhoorn
Paul Martens
Timo Roossen
Nathan Van Hooydonck
Maarten Wynants


STERRENVERDELNG:

4 sterren: Van Avermaet, Allaphilippe
3 sterren: Stuyven, Bellerini, Wellens
2 sterren: Mads Pedersen, Vanmarcke, Garcia Cortina
1 ster: Van Hooydonck, Colbrelli, Teuns, Trentin, Kristoff,
Post Reply