Brugge-De Panne 2021

Hier plaatsen de schrijvers hun voor en na beschouwingen en kunnen de leden reageren. Leden worden verzocht hier geen topic te openen.
Post Reply
Patrick
Schrijver
Posts: 12
Joined: Tue Nov 24, 2020 3:28 pm

Brugge-De Panne 2021

Post by Patrick »

Voorbeschouwing Oxyclean Classic Brugge-De Panne

Door: Patrick Brok

Hemelsbreed liggen Brugge en De Panne nog geen 50 kilometer van elkaar vandaan. Toch weten ze er in West-Vlaanderen een koers van ruim 200 kilometer van te maken. Woensdag 24 maart staat de Oxyclean Classic Brugge-De Panne op het menu. Een hele mond vol. We verwachten een massasprint, maar ja… de wind speelt vaak een grote rol in deze wedstrijd. Namens Team Jumbo-Visma een korte voorbeschouwing!

Image
Yves Lampaert kwam solo over de finish in de winderige editie van 2020.

Geschiedenis
Bij de naam Oxyclean Classic Brugge-De Panne zal er niet direct een lampje gaan branden. Dat klopt ook, want dit wordt de eerste editie onder deze naam. En zo is de misleidende term ‘Driedaagse’ eindelijk vervangen. Sinds 2018 is de Brugge-De Panne namelijk een eendagsklassieker.

De koers, voorheen vaak in de dagen vóór de Ronde van Vlaanderen, werd in 1977 voor het eerst verreden. Toen stond het ook beter bekend als de Driedaagse van de Panne-Koksijde. In 2018 verschoof deze wedstrijd op de wieleragenda en werd het parcours ook drastisch gewijzigd.

Vorig jaar kregen we een editie die erg deed denken aan Gent-Wevelgem van 2015. In oktober 2020 (want: corona) haalden slechts 49 renners de finish. Het was stormachtig met ontelbaar veel waaiers en een overmacht van Deceuninck-Quick Step. Yves Lampaert won de spectaculaire race, maar ook Tim Declercq kwam juichend over de streep. El Tractor werd tweede voor de rappe Tim Merlier. Het was ook de editie dat Mathieu van der Poel lelijk in de greppel terechtkwam, drie dagen na die ongemeen spannende sprint in de Ronde van Vlaanderen met Wout van Aert.

Parcours

Image
De renners vertrekken vanaf ‘t Zand in Brugge en trekken vanuit de hoofdstad van West-Vlaanderen in zuidwestelijke richting naar de kust. Een warming-up voor de drie lokale rondes door Oostduinkerke, Koksijde, Adinkerke, De Moeren, Veurne en De Panne. De omloop is 45,1 kilometer.

Waar in het verleden (vóór 2018) de Vlaamse Ardennen aangedaan werden, is het parcours nu vrijwel geheel vlak. Geen Vlaamse hellingen meer, maar nog steeds interessant met kasseien en De Moeren als scherprechters. In De Moeren, een stuk West-Vlaamse polder, wordt het peloton vaak in stukken gescheurd als de wind vrij spel heeft. De ‘Rumble in The Moeren’ wordt het genoemd. Opgepast dus! Wil je kans maken op de winst moet je je hier niet laten verrassen.

Image

Deelnemers
De winnaar van vorig jaar staat niet aan het vertrek. Lampaert laat de koers links liggen. Een massasprint ligt voor de hand, dus veel sprinters hebben hun weg gevonden naar Vlaanderen (in voorbereiding op de grotere Vlaamse klassiekers).

De ploeg van Patrick Lefevre is vaak de te kloppen ploeg in Vlaamse koersen. In de breedte is Deceuninck-QuickStep enorm sterk en je weet nooit welke troef ze gaan trekken. In de Brugge-De Panne is het dit jaar wat duidelijker: Sam Bennett. Ook Senechal en Hodeg zijn rap, maar in principe is de Ierse kampioen de leider van hun Wolfpack. Met 2 ritzeges in de UAE Tour én in Parijs-Nice is hij in grootse vorm en dé topfavoriet.

Pascal Ackermann is de grote man voor BORA-hansgrohe in Brugge-De Panne. Linksom of rechtsom moet de krachtige Duitser De Moeren zien te ‘overleven’. Hij hoopt in het uiterste westen van Vlaanderen zijn eerste zege van 2021 binnen te slepen.

Cees Bol versloeg in Parijs-Nice het hele sprintersgilde. In de andere massasprints deed Bol om uiteenlopende redenen niet mee. De Nederlander is de vooruitgeschoven pion namens Team DSM. Met Dainese heeft de Duits-Nederlandse formatie nog een troef in handen.

Sonny, oh Sonny. De zon schijnt wat minder boven Sonny Colbrelli. De sprinter van Bahrain-Victorious aast op succes, maar vaak is het net niet. De inmiddels 30-jarige Italiaan zit mee in de finale, maar lijkt wat van zijn explosiviteit te hebben ingeleverd. Colbrelli werd zaterdag nog wel knap achtste in Milaan-Sanremo. Phil Bauhaus is bij Bahrain de tweede rappe man. Hij reed al meerdere ereplaatsen dit jaar en won een rit in de Tour de la Provence. En wat te denken van good old Haussler? In de Omloop werd hij vierde, dus ja, waarom niet?

Cofidis komt met een sterke selectie naar West-Vlaanderen. Met Christophe Laporte en Elia Viviani hebben ze twee topsprinters in hun gelederen. De Franse ploeg kan ook nog rekenen op Drucker en Consonni. Dus, hoe het koersverloop ook gaat lopen, het rood met witte tenue van Cofidis zou zeker van voren moeten zitten. Laporte wacht nog op een grote overwinning. De Fransman is er al vaak dichtbij geweest. Viviani won de Brugge-De Panne in 2018.

Over Franse sprinters gesproken… Arnoud Démare staat ook op de startlijst. De Franse kampioen reeg in 2020 de overwinningen aaneen, maar dit jaar wil het nog niet vlotten. Desondanks moet je hem nooit uitvlakken. Met Jake Stewart heeft Groupama-FDJ nog een outsider in de ploeg. De Brit werd in het openingsweekend verrassend tweede in de Omloop.

Nacer Bouhanni (Arkea Samsic) en Bryan Coquard (B&B) hebben zich dit jaar ook al meerdere malen in de massasprint gemengd. Het leverde nog geen winst op, maar de Franse sprinters tikken wel weer hun oude niveau aan.

Jasper Philipsen moet het namens Alpecin-Fenix laten zien. De Belg heeft sinds zijn overstap nog niet weten te imponeren, maar in Vlaanderen moet het gaan gebeuren. Zijn ploeg gaat wél hard. De zegeteller staat inmiddels op 7.

Bij Trek-Segafredo wordt nog steeds gedanst op de Snollebollekes. Stuyven pakte zaterdag verrassend de winst in Milaan-Sanremo, maar is er vandaag niet bij. Ex-wereldkampioen Mads Pedersen is er wel. De winnaar van Kuurne-Brussel-Kuurne en de nummer twee van de Bredene Koksijde Classic heeft de vorm te pakken. Plan B bij de ploeg: Theuns of Moschetti.

Giacomo Nizzolo is de aanvoerder bij Team Qhubeka ASSOS. De Europees kampioen liet in de Clasica Almeria zijn kunsten zien, maar in Parijs-Nice finishte hij geen enkele keer bij de voorste vier. Valt er wel wat te vieren voor Nizzolo in De Panne?

Fernando Gaviria krijgt ook nog een eervolle vermelding. De sprinter van UAE-Team Emirates is al lang niet meer één van de rapste mannen van de wereld. Maar, helemaal vergane glorie is het nog niet bij de Colombiaan. Het is te hopen dat we de ‘oude’ Gaviria weer eens terug gaan zien.

Iene Miene Mutte bij Israel Start-Up Nation. Geen uitgesproken kopman, wel veel sprinters uit de tweede lijn. Hofstetter, Greipel, Biermans en Barbier kunnen allemaal naar een ereplaats rijden.

Sarreau, Dupont, Van Poppel, Thijssen, Mezgec, Cullaigh, Halvorsen kun je tot de outsiders scharen. Vlak ook Garcia Cortina, Boasson Hagen en Grøndahl Jansen niet uit als er een afmattende koers is geweest én het geen massasprint wordt.

Team Jumbo-Visma

Image
Twee jaar geleden won Jumbo-Visma deze wedstrijd. Dylan Groenewegen wist hier zijn vijfde zege van het jaar te halen. In de massasprint versloeg hij sprinters als Gaviria, Viviani en Bouhanni. Vorig jaar miste de ploeg in zijn geheel de slag toen het peloton door waaiers in stukken werd gescheurd. Dit jaar wil het team zich revancheren en kijkt daarbij vooral uit naar David Dekker.

Dekker kende een ijzersterke UAE Tour. Hij reed in de leiderstrui en nam de sprinterstrui mee naar huis. Hij werd in een sterk deelnemersveld twee keer tweede én werd nog eens vierde. Met zijn vorm zit het dus wel goed. Met Olav Kooij heeft Jumbo-Visma nog een troef in handen voor de sprint.

In de Omloop kwamen de geelzwarten er niet aan te pas, dus het is te hopen dat deze semiklassieker in Vlaanderen beter verloopt. Alle ogen zullen in principe gericht zijn op Bennett en Deceuninck-QuickStep. Het is aan mannen als Van Emden, Van Hooydonck en Pfingsten om Dekker goed de finale in te brengen en dan kan er van alles gebeuren!

Selectie
David Dekker
Pascal Eenkhoorn
Olav Kooij
Christoph Pfingsten
Jos van Emden
Nathan van Hooydonck
Maarten Wynants

Sterrenverdeling

Vijf sterren: Bennett
Vier sterren: Ackermann, Bol, Pedersen
Drie sterren: Demare, Nizzolo, Laporte, Philipsen
Twee sterren: Dekker, Bouhanni, Colbrelli
Een ster: Gaviria, Viviani, Stewart, Bauhaus, Senechal

De Oxyclean Classic Brugge-De Panne is te volgen via Sporza op Eén (14.45 uur), Eurosport 2 (15.00 uur) en de GCN app. Ook doen wij namens TJV Supporters weer twitterverslag.
Post Reply