Milaan-San Remo 2021

Hier plaatsen de schrijvers hun voor en na beschouwingen en kunnen de leden reageren. Leden worden verzocht hier geen topic te openen.
Post Reply
Lapatron97
Schrijver
Posts: 5
Joined: Tue Nov 24, 2020 7:36 am

Milaan-San Remo 2021

Post by Lapatron97 »

Intro
Wanneer is de winter voorbij? Als je die vraag stelt aan een weerman of zeeman zullen ze beiden een andere datum noemen. Als je het vraagt aan een wielerfan zal hij je twee plaatsnamen geven: Milaan-San Remo.

Image
Eddy Merckx bewees gedurende Milaan-San Remo daadwerkelijk een kannibaal te zijn: recordhouder met 7 overwinningen(!)

Geschiedenis
Zaterdag 20 maart 2021 heeft Nederland nog geen nieuw kabinet, maar de wielerwereld wel een nieuwe koning. In La Primavera – dit jaar weer gewoon in die lente dus - worden de eerste echte knikkers van het seizoen verdeelt. Driehonderd kilometer over wat eigenlijk een oersaai parcours lijkt te zijn.

Natuurlijk is dat flauw, want na zo lang fietsen voelt iedere drempel als een muur waar je liever je fiets tegen aan zet dan dat je er overheen gaat. Dat geldt zeker voor de Poggio, die in 1960 werd toegevoegd aan het parcours omdat, na de laatste solo van Coppi in 1949, San Remo een veredelde sprinterkoers geworden was. Spektakel was broodnodig vond raceorganisator Vincenzo Torriani, die in de afdaling van de Poggio bovendien een geweldig aanblik van de bloemenkassen rondom San Remo vond, die het lentegevoel van de wedstrijd versterken.

Met recht kan gezegd worden dat de 52 edities mét Poggio als scherprechter niet teleur gesteld hebben. De grote namen sloegen er de afgelopen jaren hun slag, zoals Alaphilippe en van Aert. Maar zelfs de wanhoop in de ogen van sprinters die voelen dat ze na 7 uur fietsen moeten lossen op een klim van gemiddeld 3,7%, maakt de Poggio tot een van de vele heiligdommetjes in de wielerwereld.

De laatste (pure) sprinter die La Primavera overigens won was Arnaud Démare in 2016, nog niet eens zo heel recent dus. Zou het zaterdag weer eens kunnen?

Laatste tien winnaars:
2011 Matthew Goss (AUS)
2012 Simon Gerrans (AUS)
2013 Gerald Ciolek (GER)
2014 Alexander Kristoff (NOR)
2015 John Degenkolb (GER)
2016 Arnaud Démare (FRA)
2017 Michał Kwiatkowski (POL)
2018 Vincenzo Nibali (ITA)
2019 Julian Alaphilippe (FRA)
2020 Wout van Aert (BEL)

Image
Parcours

Parcours
Wie er van start tot finish bij wil zijn zaterdag wordt op zijn wenken bediend. Rond half 10 ’s ochtends is de start onder de Duomo van Milaan, met het départ réel rond 10:00 uur. De wedstrijd wordt geheel uitgezonden op de Eurosport player/GCN. Succes commentatoren.

Image
Profiel

Wie overigens liever iets anders gaat doen met zijn zaterdagochtend kan ook gerustgesteld worden. Na het verlaten van Milaan volgen er 150 oersaaie kilometers die bovendien zo plat als het spreekwoordelijke dubbeltje zijn. Omdat de Turchino geblokkeerd is door een aardverschuiving wordt deze dit jaar vervangen door de Cole del Goivio (19,5 km á 2,6%) de eerste van de in totaal zes hellingen. Eenmaal aangekomen aan de Riviera kan het genieten – van het landschap in ieder geval - daadwerkelijk beginnen. Dit jaar mag er weer gekoerst worden over de wegen langs de prachtige Ligurische kust, welke vorig jaar i.v.m. corona niet werden vrijgegeven. Hierdoor keren dus ook de beruchte Capi weer terug in de wedstrijd: de drie korte hellinkjes die elkaar in rap tempo opvolgen op zo’n 50 kilometer van de finish.

Image
Finale met Poggio en Cipressa

Wie dan nog niet zijn TV aan heeft gezet dient zich wel echt snel te verwittigen naar een scherm, want met het naderen van de Cipressa (5,5 kilometer á 4,1%) is het zenuwachtig schuiven in het peloton defintief begonnen. De Cipressa is de een-na-laatste boom waar eens goed aan geschud kan worden, en zal menig sprinter een spiegel voorhouden. Het tempo wordt hier doorgaans hooggehouden door de ploegen van klimmers, zodat tevens niemand zich illusies hoeft te maken over een lange en heroische solo (toch?).

Image
Profiel Cipressa

Na een hectisch afdaling volgt na 289 kilometer in het zadel dan eindelijk die heiligenberg: de Poggio. Dit is het moment waar je als favoriet het verschil maakt door snoeihard weg te rijden of juist aan te klampen alsof je leven ervan af hangt. 3,7 kilometer die een wielerleven van verschil kunnen maken. Op de top is het nog 5,5 kilometer tot de finish, een goede daler die alleen bovenkomt zie je nooit meer terug (zo bewezen de laatste drie winnaars) en een slechte daler kan in één klap de mooiste overwinning uit zijn carrière verspelen. Het is een onverantwoordelijk prachtig spel.

Image
Profiel Poggio

De laatste twee kilometer gaan over brede wegen het stadje San Remo in. Afhankelijk van een goede samenwerking kan een groep(je) hier nog altijd een vluchter terughalen. Op 850 meter ligt nog een rotonde en op 750 meter volgt enkel nog een laatste bocht naar rechts, richting de finishlijn op de Via Roma.

Image
Laatse KM

Kansen TJV
Kortom: alle ballen op Wout bij TJV. De ploeg, verder bestaande uit Paul Martens, Eduardo Affini, Cristoph Pfingsten, Timo Roosen, Sam Oomen en Jos van Emden, is dan ook helemaal om de titelverdediger heen gebouwd. Afgelopen jaar was het overigens met name Grondahl Jansen die naast van Aert indruk maakte, door op de Poggio het gehele peloton op sleeptouw te nemen alvorens Alaphilippe en van Aert de beslissende demarrage maakten. Het zal mij benieuwen of er iemand is van de huidige opstelling die deze rol eventueel kan invullen, bijvoorbeeld Sam Oomen.

Wat betreft het vlakke zal van Aert zich echter nergens druk over hoeven te maken en dat is natuurlijk fijn! Wout lijkt er klaar voor, het belangrijkste voor hem zal de plaatsing zijn. Het lijkt me stug dat hij van der Poel of Alaphilippe er op dit moment af kan rijden heuvelop, maar de aankomst zou hem dan weer beter kunnen liggen in een sprint. Het kan in ieder geval een heerlijke driestrijd worden, die hopelijk niet de overhand krijgt waardoor een vierde eventueel kan profiteren. Tenzij diegene een geel-zwart shirtje aan heeft natuurlijk… ;)

Sterrenverdeling
Vijf sterren: Wout van Aert, Mathieu van der Poel, Julian Alaphilppe
Vier sterren: Michael Matthews, Maximillian Sachmann
Drie sterren: Michal Kwiatkowski, Kragh Andersen, Mads Pedersen
Twee sterren: Caleb Ewan, Sonny Colbrelli, Matej Mohoric, Giacomo Nizzolo, Arnaud Demare
Outsiders: Dylan van Baarle, Alexey Lutsenko, Magnus Cort Nielson

Image
Klaar voor La Primavera?
Post Reply