Tirreno-Adriatico 2021

Hier plaatsen de schrijvers hun voor en na beschouwingen en kunnen de leden reageren. Leden worden verzocht hier geen topic te openen.
Post Reply
Lapatron97
Schrijver
Posts: 5
Joined: Tue Nov 24, 2020 7:36 am

Tirreno-Adriatico 2021

Post by Lapatron97 »

Intro
Het Italiaanse schiereiland verdeelt de middellandse zee in twee zeeën: de Tyrreense en de Adriatische. De Apennijnen verdelen op hun beurt weer het schiereiland. Giet er wat asfalt overheen, fiets van de ene naar de andere kant en je hebt een wielerwedstrijd. Zo moet men gedacht hebben in 1956, ergens in Zuid-Italië.

Image
Roger de Vlaeminck is met zes zeges de recordhouder in de Tirreno-Adriatico

Geschiedenis
De 56e editie van de Tirreno-Adriatico wordt ondertussen iets noordelijker georganiseerd. De 7-daagse ronde heeft een imago als voorbereidingskoers op Milaan-San Remo, ‘s jaarlijks eerste monument. Onzin natuurlijk, het is een wedstrijd op zich vindt de organisatie. Hoe dan ook, wie een kijkje neemt naar de recente winnaars van de ‘Ronde van de twee zeeën’ moet in ieder geval concluderen dat dit geen ronde is die doorgaans gewonnen wordt door koekenbakkers. Namen als Simon Yates, Primoz Roglic, Michael Kwiatkowski, Nairo Quintana tonen daarnaast aan dat je ook geen grote koekeneter moet zijn. Allen groot van naam, maar klein van stuk.


Image


Winnaars laatste tien edities:
2020 Simon YATES
2019 Primož ROGLIč
2018 Michał KWIATKOWSKI
2017 Nairo QUINTANA
2016 Greg VAN AVERMAET
2015 Nairo QUINTANA
2014 Alberto CONTADOR
2013 Vincenzo NIBALI
2012 Vincenzo NIBALI
2011 Cadel EVANS


Image


Parcours

Wie meer dan een voorbereidingskoers wil zijn heeft een gebalanceerd parcours nodig. Daarom kent de Tirreno-Adriatico zeven etappes met gevarieerde profielen. Etappe vier zal als scherprechter fungeren, aangezien de koers dan de hoogste Apennijnentoppen aansnijdt. Maar verkijk u niet op de laatste etappe, wanneer een tijdrit nog roet in het eten kan gooien.


Image


Etappe 1
Geen voorbereidingskoers op Milaan-San Remo hoor, maar dat betekent niet dat er niet gesprint mag worden. Dat gaat er namelijk wel, in de eerste etappe om precies te zijn. Start en finish in de badplaats Lido di Camaiore waar de Tirreno al een aantal jaren getrouw start.


Image

Etappe 2
Nog aan het nagenieten van de prachtige vergezichten van de Strade Bianci? Opgelet dan, de tweede etappe van de Tirreno finisht in de streek rondom Siena, maar buigt uiteindelijk wel wat af naar het zuiden. Geen gravelwegen, wel korte klimmetjes zoals we van de Toscaanse wedstrijden dat kennen. Finish op zo’n klimmetje in het prachtige middeleeuwse plaatsje Chiusdino.


Image

Etappe 3
Op dag drie blijft de koers in de buurt van Siena en banen de renners zich verder een weg door het prachtige Toscaanse landschap. Deze etappe zal weer een kolfje naar de hand van de sprinters zijn aangezien het tweede deel van de etappe nagenoeg vlak is. In Gualdo Tadino ligt de finishlijn.


Image

Etappe 4
Zoals gezegd is de vierde etappe de koninginnenrit van deze Tirreno-Adriatico. In 142 kilometer worden de renners geacht de afstand van startplaats Tereni naar het skiresort Prati di Tivo af te leggen. De slotklim geldt als hét spektakelstuk van de ronde. Met 22 haarspeldbochten, af te leggen in 14,2 kilometer met een stijgingspercentage á 7,2%.


Image

Etappe 5
Wie nog iets wilt in deze Tirreno, maar het nog niet heeft kunnen laten zien, zal het in etappe vijf moeten laten zien. Het laatste deel van deze etappe is behoorlijk lastig. Dit wordt afgelegd op een lokale ronde waarin achtereenvolgens enkele ´muurtjes´ (á 18%) genomen dienen te worden.


Image

Etappe 6
Dag zes even wat rust pakken. Niet de sprinters daarentegen, die moeten eraan te pas in Lido di Fermo.


Image

Etappe 7
De laatste dag staat er een tijdrit van zo’n 10 kilometer op de planning. Het parcours in San Benedetto del Tronto is zo plat als een biljartlaken. Nu maar hopen dat Filippo Ganna zijn juiste keu bij heeft.


Image


Deelnemers
Voorbereidingskoers of niet, er zijn in ieder geval opvallend veel kanonnen aanwezig die ook in San Remo hun kansen ruiken. De grootste kanshebbers op een eindoverwinning in deze ‘Ronde van de twee zeeën’ zullen hoogstwaarschijnlijk niet om die eer gaan strijden. Tadej Pogacar en Egan Bernal lieten in de Strade zien over een goede vorm te beschikken. Zij zullen over het algemeen het beste in staat zijn combinatie korte- en lange klimmetjes en tijdrit te bedwingen. Als grootste uitdagers van hen kan er een peloton aan ‘tweederangs’ klassementsmannen genoemd worden. Pinot, Bardet, Alaphilippe, Thomas, Landa, Almeida en Fuglsang zijn in staat met één topdag deze ronde op hun naam te schrijven. Maar ook puncheurs met een grote inhoud als Mathieu en toch vooral ook Wout van Aert mogen hopen voor een verrassing te kunnen zorgen. Overigens heeft de organisatie al laten doorschemeren dat men hoopt dat Ganna voor een stunt kan zorgen. Het moge duidelijk zijn dat het weer bange dagen zijn in de Italiaanse wielerwereld.


Image

Kansen TJV
Ja, want Woutje wil wat. En niet alleen maar zijn broodnodige wedstrijdkilometers opdoen. Wout wil weer doen wat hij zo graag doet: winnen. En misschien wel een goed klassement rijden. Waarom niet? In de tour reed hij die Bernal er toch nog af? Tijd voor Wout om te bewijzen dat dat geen toeval was. Achja en anders wint hij toch gewoon dat sprintje bergop in etappe twee? Als MvdP lek rijdt natuurlijk. Verwachting van mij: Wout wordt gaandeweg de ronde beter en rijdt zich lekker in vorm voor ‘La Primavera’. Affini, Foss, Gesink, Van Hooydonck, Martens en Roosen zullen hem bijstaan in centraal-Italië.

Sterrenverdeling

Vijf sterren: Egan Bernal, Tadej Pogacar
Vier sterren: Jakob Fuglsang, Jullian Alaphilppe
Drie sterren: Romain Bardet, Thibaut Pinot, Geraint Thomas, Emanuel Buchmann, João Almeida
Twee sterren: Mikel Landa, Marc Soler, Vicenzo Nibali, Wout van Aert, Nairo Quintana
Outsiders: Mathieu van der Poel, Tim Wellens
Post Reply