Katy's opinie: Groeien tot volwassenheid in de woestijn

Post Reply
User avatar
TJVSFAdmin
Site Admin
Posts: 81
Joined: Wed Sep 02, 2020 2:41 am

Katy's opinie: Groeien tot volwassenheid in de woestijn

Post by TJVSFAdmin »

Groeien tot volwassenheid in de woestijn: Team Jumbo Visma’s jeugd, een frisse wind in de VAE

Zeggen dat het profwielerseizoen voor mannen in 2021 met een knal is begonnen, zou een understatement zijn. Met een vroege golf van covid-gerelateerde afgelastingen en uitstel van het schema, was er een vlaag van late inschrijvingen voor een aantal van de kleinere wedstrijden aan het begin van het seizoen, waardoor fans zeldzame dingen konden zien zoals Deceuninck-Quickstep die het regelboek verscheurde in de Provence, en de INEOS-trein die domineerde in de Alpen, weken voor de start van het 'echte' seizoen.
Het team om in 2020 in de gaten te houden, Team Jumbo Visma, leek misschien ongewoon rustig in vergelijking. Door zich aan hun geplande schema te houden, was hun afwezigheid in de eerste wedstrijden alleen merkbaar omdat het de fans de kans ontnam om een idee te krijgen van hun vorm aan het begin van het seizoen, of om onszelf gerust te stellen dat onze favorieten in goede vorm waren. Maar met grote verwachtingen voor het komende seizoen, waren de directeuren van Jumbo Visma niet van plan om een paar rimpelingen in de vijver hun gestructureerde aanpak in de weg te laten staan.

Neutrale volgers hebben misschien vraagtekens gezet bij deze terughoudendheid, want de andere grote jongens gingen er vol tegenaan en testen hun benen. Na het wegvallen van Tom Dumoulin om persoonlijke redenen en een blessure van Mike Teunissen door een valpartij in de training - om nog maar te zwijgen van Dylan Groenewegen's schorsing - zag de ploeg er beslist mager uit. Maar door vast te houden aan het oorspronkelijke plan, de toch al overbelaste selectie niet te veel te belasten en nieuw talent uit de ontwikkelingsselectie, zoals Olav Kooij, eerder dan gepland aan te trekken, probeerde de ploegleiding het team te consolideren en niet met een achterstand het seizoen in te gaan.

Terwijl de meeste World Tour-ploegen hun debuut in Europa hadden gemaakt, zou de woestijnomgeving van de UAE Tour het eerste teamuitstapje zijn voor de geel-zwarten voor het wegseizoen 2021. Niet de eerste ontmoeting, gezien de prestaties in Oceanië. George Bennett en Academy-renner Finn Fisher Black sleepten het leeuwendeel van het zilverwerk in de wacht tijdens de Nationale Kampioenschappen van Nieuw-Zeeland. Bennett won de wegwedstrijd en miste de toppositie in de tijdrit op slechts 0,7 seconden, en Fisher Black hielp zijn teamgenoot om weer aansluiting te vinden na een rampzalige start in de wegwedstrijd, de dag nadat hij de U23-tijdrit had gewonnen en de beste tijd van de dag had neergezet.
Chris Harper gaf ook een goede indruk van zichzelf op de Australische kampioenschappen , met een vierde plaats in de tijdrit en een tiende plaats in de wegwedstrijd, en het was naar hem dat de fans van Jumbo Visma keken op dag één van de UAE Tour, want met die koersen in zijn benen, was hij de veiligste weddenschap voor het GC in de woestijn.

Op dag één werd er van meet af aan agressief gereden. Sepp Kuss nam afstand door de waaiers en zijn hoop op het eindklassement vervloog toen hij de cut miste en niet in staat was om de koplopers te achterhalen. Harper was echter wel van de partij, samen met sprinter David Dekker, die zijn debuut maakte voor de ploeg. De etappe eindigde met een indrukwekkende tweede plaats voor Dekker achter wereldkampioen veldrijden Mathieu van der Poel, en in de tijdrit van de volgende dag droeg Dekker kortstondig de rode trui, nadat Alpecin Fenix vroegtijdig was uitgevallen vanwege een positieve covid geval binnen de ploeg.

Dag drie was er een voor de klimmers, en laten we eerlijk zijn, we dachten allemaal hetzelfde: laten we Sepp Kuss gaan. Hij was er zeker bij toen de koplopers van het klassement wegreden van het peloton op de hellingen van Jebel Hafeet, samen met Adam Yates en Tadej Pogacar terwijl de doorgewinterde klimmers de rest van het peloton uit elkaar dreven. Helaas was hij niet in staat om het tempo bij te houden en viel hij terug in de rol van knecht om Chris Harper te helpen zijn vierde plaats in het algemeen klassement te behouden. Het was nog te vroeg voor Sepp, maar het was goed om hem zijn benen te zien testen; hij zal later in het seizoen willen pieken en zijn beste vorm zal ongetwijfeld nog komen.
Het slechtste nieuws was dat Jos van Emden de volgende was op de lijst van Jumbo Visma-slachtoffers. Hij ging niet van start in de derde etappe vanwege een niet nader genoemd fysiek probleem. We wensen hem beterschap en proberen niet te denken aan de steeds groter wordende gaten in de ploeg.

De rest van de ploeg trok ten aanval in de vierde etappe en hield David Dekker in het spoor in de hectische slotkilometers naar de finish van de massasprint. Dekker was in staat om zich naast de Deceuninck-QuickStep lead-out trein te positioneren en als hij niet was ingesloten door de barrières, had hij misschien de uiteindelijke winnaar Sam Bennett nog meer kunnen uitdagen. Dekker was duidelijk gefrustreerd door het resultaat, maar zijn zelfvertrouwen was bewonderenswaardig voor een jongeman die voor het eerst op topniveau presteert.

Op dag vijf stond de tweede van twee bergaankomsten op het programma, de langere en minder steile Jebel Jais. Het was aan de teams van de twee klassementsrivalen om het tempo te bepalen en Ineos nam de taak op zich en gebruikte Brandon Rivera en Daniel Martinez om het peloton uit te dunnen naarmate de klim vorderde. Dit keer waren er vier Jumbo Visma renners in de kopgroep en toen Alexey Lutsenko op 3 kilometer van de streep naar huis reed leek het alsof iedereen wachtte op Adam Yates om een zet te doen. Die kwam er echter niet, en terwijl de afstand wegtikte zette Jonas Vingegaard de achtervolging in op Lutsenko, comfortabel en met het gevoel dat hij nog genoeg in zijn benen had toen hij de Astana-renner passeerde en de overwinning voor het team pakte. Een mooie ritzege om toe te voegen aan de groene trui en de vierde plaats in het algemeen klassement van Chris Harper, de fans van Jumbo Visma moesten wrang glimlachen toen de commentatoren over zijn naam struikelden, met een liefdevolle herinnering aan de formidabele bochten die hij maakte om Primož aan het eind van vorig seizoen naar de overwinning in de Vuelta te helpen. We wisten dat hij het in zich had, en de jonge Deen bewees zijn kunnen en claimde zijn 2e overwinning van wat ongetwijfeld een fantastische carrière zal worden.

Dag zes zou eindigen in een andere massasprint, en het was een soortgelijk verhaal als de vorige: Dekker positioneerde zich goed, zonder lead-out, maar tegen de tijd dat het peloton het laatste rechte stuk opreed, was de Jumbo Visma-man verder weg dan hij wilde. Hij sprintte om weer aansluiting te vinden bij Mørkøv en Bennett, maar tegen de tijd dat Bennett zijn volle sprint inzette, was David al in het rood en kon hij de afstand niet meer dichtrijden. Hij eindigde op de vierde plaats, nog steeds een verdienstelijke prestatie in zijn derde massasprint van deze ronde.

Op de slotdag verstevigden Dekker en Harper hun posities en behaalden definitief respectievelijk de groene trui en de vierde plaats in het algemeen klassement. Met de etappezege van Jonas Vingegaard in de zak, was het een briljante start van het seizoen voor de ploeg, en het belooft goede tijden voor de toekomst.

David Dekker is vol zelfvertrouwen en twijfelt er niet aan dat hij vooraan in het peloton thuishoort, samen met Sam Bennett en Caleb Ewan. Hij bewees zijn waarde in de opeenvolgende etappes, door moed en tactisch inzicht te tonen naast explosieve kracht. Vingegaard is een klimmer met een serieuze motor en zal dit jaar waarschijnlijk van vitaal belang blijken voor het team in de grote rondes.
Post Reply